Opowieść Kościoła o ratowaniu Żydów (1944-1987). - Szaynok, Bożena (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2024)
Artykuł rekonstruuje wiedzę Kościoła katolickiego w Polsce na temat ratowania Żydów w czasie Zagłady, przedstawia, jak zapisywano ją w kościelnej przestrzeni, co „ocalano od zapomnienia”, oraz, jak wykorzystywano ją w przestrzeni publicznej, także w przekazie duszpasterskim.