“I Wish to Add that I was not Aware and Carried out the Task as a Soldier of the Home Army”. On the Murder of Jews Hiding near Racławice by a Company of the Miechów Home Army - Grabowski, Jan (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2010)
W końcu listopada 1943 r. w miejscowości Rędziny-Borek pod Miechowem grupa uzbrojonych mężczyzn wdarła się do domu miejscowego chłopa, z zamaskowanej komórki wyciągnęła sześcioro ukrywających się tam Żydów. Następnie, po przeprowadzeniu dokładnej rewizji i odebraniu kosztowności i gotówki, ofiary ustawiono pod ścianą i po kolei rozstrzelano strzałami w tył głowy. Zbrodnia ta nie była jednak dziełem bandytów, czy też bliżej niezidentyfikowanych “leśnych” , lecz starannie zaplanowaną (i sankcjonowaną rozkazami z dowództwa Okręgu) operacją wojskową miechowskich struktur AK