In a Ciechania presbytery The story of saving Zofia Trembska. A case study - Schnepf-Kołacz, Zuzanna (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2010)
Artykuł jest studium przypadku ukrywania się Lili Flachs w domu prawosławnego księdza Jana Lewiarza. Opowiada o losach żydowskiej dziewczyny i prawosławnego proboszcza narodowości polskiej udających ukraińskie rodzeństwo w łemkowskiej wsi, chronionych przez autorytet ukraińskiego nacjonalisty, który był przyjacielem księdza. Połączenie losów Polaka, Żydówki i Ukraińca oraz niełatwe relacje między nimi ukazują rzeczywistość o wielu odcieniach szarości, bez czarno-białych podziałów. Nieliczne historie ocalenia Żydów przez wiejskich księży są tak dobrze udokumentowane. Bogactwo źródeł, wytworzonych w różnym czasie i przez różne osoby, pozwala nie tylko na szczegółowe poznanie i odtworzenie historii, ale także na wniknięcie w głąb relacji pomiędzy jej bohaterami, zastanowienie się nad wpływem pamięci na treść i charakter opowieści