ARCHITEKCI ZAGŁADY – analiza funkcjonowania Centralnego Zarządu Budowlanego w KL Auschwitz-Birkenau - Preuss, Małgorzata (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2006)
Ośrodki Zagłady miały swój własny fenomen "architektury śmierci". W KL Auschwitz-Birkenau proces mordowania i pozbywania się zwłok miał przebiegać bez zakłóceń, eydajnie oraz nie pozostawiać śladów. By ośiągnąć ten efekt, SS zatrudniło cywilnych specjalistów.