Łucja Pawlicka-Nowak (1938–2020) – badaczka Zagłady, prekursorka archeologii miejsc pamięci - Nowicki, Przemysław (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2020)
Zmarła 27 lutego 2020 r. w Koninie Łucja Pawlicka-Nowak, archeolożka i historyczka Zagłady w Kraju Warty, była prekursorką badań archeologicznych na terenach po byłym niemieckim obozie zagłady Kulmhof w Chełmnie nad Nerem, pierwszym zorganizowanym miejscu uśmiercenia Żydów na polskich ziemiach wcielonych do Trzeciej Rzeszy. Wyznaczała trendy w nowej dziedzinie archeologii historycznej – archeologii totalitaryzmu – na długo przed pracami badawczymi archeologów, historyków drugiej wojny światowej i prokuratorów w podobnych miejscach pamięci – na terenach poobozowych w Bełżcu i Sobiborze.