M. Maur Getto płonie - Engelking, Barbara (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2023)
Autorka przedstawia niepublikowaną dotychczas relację M. Maura na temat pożaru bunkra w czasie powstania w getcie warszawskim, zachowaną w Archiwum Adolfa Bermana.