Paweł Śpiewak - Engelking, Barbara (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2023)
Poznałam Pawła w 1984 r., kiedy prowadził na Wydziale Socjologii UW zaję- cia z historii myśli socjologicznej. Na te popularne seminaria przychodziło wielu studentów z innych wydziałów, także ja, studentka psychologii. Utworzyła się tam grupa przyjaciół, zaczęliśmy spotykać się na prywatnych seminariach, na które zapraszaliśmy prelegentów i dyskutowaliśmy, między innymi z Marcinem Królem o ideach, a ze Stefanem Marodym o „Po Prostu” oraz o antysemityzmie czy roku 1968. Przyjacielskie relacje sprzyjały też wspólnym wyjazdom w góry – latem albo zimą.