Między odpowiedzialnością a bezsilnością, ofiarnością a pokusą. Pracownicy opieki społecznej w getcie warszawskim wobec podopiecznych i petentów - Bańkowska, Aleksandra (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2024)
W instytucjach i placówkach żydowskiej opieki społecznej w getcie warszawskim zatrudniano około 3tys. pracowników. Ich misją było rozdzielanie pomocy – zazwyczaj żywnościowej – dziesiątkomtysięcy ludzi. Bardzo trudne warunki pracy wśród osób żyjących w niewyobrażalnej nędzy,sfrustrowanych i zrozpaczonych, przy zmieniających się stale możliwościach gettowej opiekispołecznej i konieczności wybierania, kto bardziej zasługuje na pomoc, wywoływały w pracownikachogromne napięcie. Trudne emocje powodowały przyjmowanie różnych postaw wobec podopiecznychi petentów: od heroicznego zaangażowania, ofiarności i aktywności po zobojętnienie iwykorzystywanie zasobów na własną korzyść. Artykuł stanowi próbę zarysowania tej trudnej sytuacjipsychologicznej, w jakiej znaleźli się pracownicy opieki społecznej, na podstawie przede wszystkimdzienników i zapisków powstałych w getcie i zachowanych w Archiwum Ringelbluma orazdokumentacji instytucji opieki społecznej.