On the Abuses in Research of the Holocaust Experience - Leociak, Jacek (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2010)
Nadużycia w ukazywaniu Zagłady w sztuce, filmie i literaturze doczekały się już we współczesnej humanistyce wielu opracowań. Analizy te wskazują m.in. zjawisko McDonaldyzacji Holokaustu, jego politycznej instrumentalizacji, ideologicznej manipulacji i komercjalizacji. Artykuł jest próbą krytycznego spojrzenia na inny wymiar tego zjawiska, dotychczas pomijany - mianowicie, na nadużycia w badaniach nad Zagładą Żydów. Autor wskazuje kilka niebezpieczeństw, które pojawiają się w dyskursie akademickim o Zagładzie – od „mitu źródeł” do do narcystycznych pokus