Norweskie wariacje na polski temat. Norweski scenariusz o polskich antysemitach - Sandbu, Natasza (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2006)
Trond Berg Eriksen, Håkon Harket, Einhart Lorenz, Jøedehat. Antisemittismens historie fra antikken til i dag [Nienawiść do Żydów. Historia antysemityzmu od czasów antycznych do współczesności], N. W. DAMM & SØEN, Oslo 2005, 699 stron (Rozdział 26: Polska i Europa Wschodnia w okresie międzywojennym, s. 421–440)Historia nie jest nauką sensu stricte. Jest zwierciadlanym odbiciem futurologii, sztuką tworzenia scenariuszy i interpretacji na podstawie faktów, które tylko częściowo docierają do współczesności. W zależności od punktu wyjścia scenarzysty powstaje nowe dzieło na ten sam temat. Tym razem jest nim historia Polski międzywojennej w kontekście dyskryminacji Żydów.Jesienią 2005 nowo powstałe Centrum Badań nad Holokaustem w Norwegii oraz stowarzyszenie mniejszości religijnych w Oslo zorganizowało promocję książki Nienawiść do Żydów. Historia antysemityzmu od czasów antycznych do współczesności. Książka stała się w Norwegii wydarzeniem wydawniczym. To pierwsze w tym kraju tak obszerne opracowanie historii antysemityzmu. Sztokholmskie wydawnictwo Bonnier tłumaczy je na język szwedzki. Wydawca w Oslo negocjuje warunki wydania w Danii i Francji.