Erntefest – od etymologii do zastosowania - Kuczyńska-Koschany, Katarzyna (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2019)
Autorka artykułu podejmuje problem neosemantyzmów Zagłady preliminaryjnie, na podstawie rozważań dotyczących nazistowskiego kryptonimu akcji „Erntefest” (3–4 listopada 1943 r.). Są to rozważania ϐilologiczne (etymologia, metafora, odniesienie do LTI), komparatystyczne (perspektywa polska i niemiecka), a kontekstowo także historyczne i antropologiczne (kategoria święta i świętowania). Autorka jest zdania, że w samym kryptonimie tkwiniejako instrukcja zastosowania, ludobójcza praktyka.