Popularnonaukowa propaganda i „walka z mitami”: stosunki ukraińsko-żydowskie w XX w. w tekstach Wołodymyra Wjatrowycza - Radchenko, Jurij (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2016)
Już w 2013 r. chciałem napisać o książce Wołodymyra Wjatrowycza Istorija z hryfom „Sekretno”, ale z powodu wydarzeń ukraińskiej rewolucji, a także innych projektów byłem zmuszony odłożyć pisanie recenzji. Kiedy ostatnio odwiedziłem najważniejsze księgarnie Kijowa i Charkowa i przekonałem się, w jakich nakładach sprzedaje się już czwarte jej wydanie, uznałem, że jednak trzeba autorowi odpowiedzieć, tym bardziej że gołym okiem było widać, iż pod wieloma względami to właśnie idee sformułowane w tej książce stały się podstawą bardzo nieudanej wystawy na temat drugiej wojny światowej, zorganizowanej przez Ukraiński Instytut Pamięci Narodowej (UIPN). Popularnonaukowa książka Wołodymyra Wjatrowycza to zbiór szkiców; jej autor pełnił funkcję dyrektora archiwum Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, a obecnie jest dyrektorem UIPN.