„Ma ono na twarzy grymas dojrzałego i gorycz pokrzywdzonego […] – nie ma dzieciństwa”. Przemiany ról dzieci w rodzinie w getcie warszawskim - Ferenc-Piotrowska, Maria (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2015)
Autorka poddała analizie fragmenty relacji z getta warszawskiego dotyczące relacji rodzinnych dzieci. Opisałam przemiany demograficzne prowadzące do zmiany struktury społecznej, które wymusiły na rodzinach funkcjonalne przystosowania. Najistotniejszą zmianą było wciągnięcie w reżim zarobkowania grup wcześniej niepracujących: dzieci. Artykuł przedstawia konsekwencje tych przemian dla relacji między członkami rodziny, zawiera też analizę doświadczenia dzieciństwa oraz rodzicielstwa w getcie.