Pierwszy zarys historii Żydowskiej Organizacji Bojowej [Icchak Cukierman, Powstanie i rozwój ŻOB] - Libionka, Dariusz (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2013)
Prezentowany dokument to opracowanie dotyczące kontekstu utworzenia Żydowskiej Organizacji Bojowej, przebiegu walk w getcie warszawskim oraz innych gettach i obozach w 1943 r. Zostało sporządzone wiosną 1944 r. przez Icchaka Cukiermana „Antka”, w tym okresie komendanta ŻOB, a następnie wysłane wraz z innymi materiałami podziemia żydowskiego do Londynu. Po wojnie zostało opublikowane w Palestynie i stało się ważnym źródłem dla historyków zajmujących się historią żydowskiego oporu