Pamiętnik Miriam Chaszczewackiej - Tych, Feliks (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2013)
Pamiętnik Miriam Chaszczewackiej, kilkunastoletniej mieszkanki miasta Radomsko. Pisała go od sierpnia 1939 – rozpoczęła w przededniu napadu Trzeciej Rzeszy na Polskę – do końca grudnia 1942 r., do chwili śmierci podczas likwidacji getta. Pisany w języku polskim, pomyślany jako list do potomnych, pamiętnik Miriam pokazuje na przykładzie Radomska codzienne życie w getcie i zagładę jego mieszkańców. Jej wpisy do pamiętnika to w dużym stopniu żywiołowo pisane notatki z życia młodej dziewczyny. Ale opisuje też pogarszające się warunki życia w getcie oraz ogólną sytuację polityczną. To dramatyczny zapis narastającej świadomości nieuchronnie nadchodzącej śmierci