„Przekroczyłem granicę…” Relacje uciekinierów z okupowanej Polski z 1940 r. - Haska, Agnieszka (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2023)
Autorka przedstawia mało znany zbiór źródłowy relacji uciekinierów do Palestyny, spisywanych w 1940 r. w Tel Awiwie przez Zjednoczony Komitet Pomocy dla Żydów Polskich. Świadectwa te były publikowane podczas wojny od maja 1940 do września 1941 r. w wersji polskiej, a także po hebrajsku i angielsku. W niniejszym wyborze znalazły się świadectwa osób, które podawały szczegóły ucieczki z okupowanej Polski. Biuletyny zawierające relacje są przechowywane w zespole w Archiwum Yad Vashem M.4 – Rescue Committee (Vaad Hahatzalah) of the Jewish Agency for Eretz Israel, pod sygnaturami 219 i 220.